Daals mange talenter

Højt proteinindhold
Daal er for en punjabi, hvad pasta er for en italiener, bare med et meget højere protein indhold.

Utallige variationer
Daal kan trylles til tynde supper, cremede curries, formes til sprøde pakoray, phulkay, bhaday og endda bruges til at lave chapati med.

Rig på fibre
Daal er rig på fibre og giver dermed essentielt brændstof for bakterierne i vores tarmflora, som har flere sundhedsmæssige fordele.

Plantebaseret diæt
Hvis du er, ligesom mig, optaget af sundhed, både menneskets men også planetens, så er daalretter en win win.

Fleksibelt til alle menuer
Du kan sammensætte daal på kryds og tværs med ris, chapati, naan, salat og endda rugbrød.

Pakket med vitaminer
A bowl of daal a day keeps the doctor away! Daal indeholder store mængder af B-vitamin, zink, magnesium og kalium.
Daal typer
Vi vil gerne introducere dig for alle Hr. og Fru. Daal, der findes.
Hr. Masoor – den hurtige
Han er også kendt som Masoor Dal eller røde linser. Han er nok en af de mest kendte daaltyper, men kender du alle hans personligheder? Jeg husker ham som den røde og gule variant med eller uden skal. Han er især god til supper, men også i en gryderet. Særligt er han god til at samarbejde med de andre daaltyper, idet han bidrager godt til en klassisk daalsymfoni. Og så er han hurtigst på aftrækkeren hvad angår kogetiden, dvs. han kan laves på kortest tid. Og så er vi tilbage til hvorfor han er en af de mest kendte. Sidst men ikke mindst er han virkelig juicy, idet han ikke afgiver så meget stivelse.
- Saabit masoor: med skal og sort-brun i farven.
- Rød saabit masoor: uden skal, men hel og rød i farven.
- Daal masoor: uden skal og splittet – den klassiske orange daal.
- Gul daal masoor: uden skal og splittet – minder om den klassiske, men er bare gul i farven.
Proteiner: 27% / Kulhydrater: 54% / Fibre: 12% / Fedt: 1.5%


Frk. Moong – den slankende
Hun kommer i hele tre varianter og er den sundeste. Derfor bruges hun oftest til at lave grød-retten kaldet Kichri, idet hun er virkelig god for ens mavetarmkanal. Mama har altid forkælet mig med Kichri hver gang min mave har været ramt af sygdom. Og så kan Frk. Moong også være stolt af sit meget høje proteinindhold. Hun er en slags superwoman aka superfood. Skal du være fit, er Frk. Moong dit bedste sats. Hun mætter og hun sætter sig ikke på siderne.
- Saabit moong: med skal og grøn i farven.
- Daal moong splittet: med skal, men bare splittet og får derfor en flot grøn og hvid farve.
- Daal moong: uden skal og splittet – den klassiske gule daal.
Proteiner: 24% / Kulhydrater: 62% / Fibre: 15% / Fedt: 1%
Fru Maash – den mættende
Ligesom Moong, kommer hun også i tre varianter. Hun er nok lidt af en introvert, idet hun ikke kan blandes med hvilken som helst af de øvrige daaltyper. Hun vælger nemlig sin social circle med omhu. Og så er hun nok bedst kendt for at frigive stivelse. Så hvis du er til stivelse, er Fru Maash noget du skal eksperimentere med. Hun bliver typisk spist om vinteren, særligt saabit versionen, da hun virkelig mætter helt indefra.
- Saabit maash: med skal og sort i farven.
- Daal maash splittet: med skal, men bare splittet og får derfor en flot sort og hvid farve.
- Daal maash: uden skal og splittet – den klassiske hvide daal.
Proteiner: 24% / Kulhydrater: 20% / Fibre: 16% / Fedt: 2%

Mød Fru Arhar – den enestående
Robust, alsidig og endnu en daaltype du kan lege med. Hun er en enegænger og mingler hverken med andre daaltyper eller grøntsager. Hun smager faktisk så godt, at man mange steder spiser hende uden ris eller chapati, men bare med en ske. Kan du spejle dig selv i Arhar? Hvis ja, skal du kaste dig ud i at mestre denne daal.
Proteiner: 21% / Kulhydrater: 47% / Fibre: 14% / Fedt: 6%


Miss Channa Daal – den minglende
Hun har bid! Og hun kan godt lide at mingle med andre. Og når jeg siger andre, så mener jeg andre daaltyper, men også grøntsager. Nogle af hendes yndlingsminglere er helt klart kartofler og spinat. Og for at det ikke skal være løgn, er hun også rigtig sød. Hun kan nemlig bruges til at lave lækre desserter. Kan man lave søde sager med daal? Svaret er absolut ja. Miss Channa er hovedpersonen i den kendte halwa, som laves i stor stil om vinteren i Punjab-regionen. Hun nydes med en varm kop te i de kolde vinter aftener.
Proteiner: 19% / Kulhydrater: 58% / Fibre: 17% / Fedt: 6%
Hr. Channa – den standhaftige
Han er faktisk i familie med Miss Channa Daal, idet Miss Chana Daal fremkommer ved at splitte Chana. Og derfor har han endnu mere bid end Miss Channa Daal. Han findes faktisk i to varianter; den store hvide og den lille sorte. Standhaftig, når man skal blødgøre Channa, og han er nemmest at håndtere, hvis man ejer en trykkoger. Du kan lave varme såvel som kolde retter med ham. Og uanset hvordan han tilberedes, så garanterer han dig mæthedsfornemmelse, der varer ved i mange timer.
Proteiner: 21% / Kulhydrater: 47% / Fibre: 14% / Fedt: 6%


Mød søstrene Lobia – de cremede
Hun kommer i hele tre varianter og er den sundeste. Derfor bruges hun oftest til at lave grød-retten kaldet Kichri, idet hun er virkelig god for ens mavetarmkanal. Mama har altid forkælet mig med Kichri hver gang min mave har været ramt af sygdom. Og så kan Frk. Moong også være stolt af sit meget høje proteinindhold. Hun er en slags superwoman aka superfood. Skal du være fit, er Frk. Moong dit bedste sats. Hun mætter og hun sætter sig ikke på siderne.
Proteiner: 8% / Kulhydrater: 14% / Fibre: 15% / Fedt: 1%
Følg os @MamasDaal
Følg os @MamasDaal
Følg os @MamasDaal
Følg os @MamasDaal
Følg os @MamasDaal